Ukategorisert

Johan (20): Jeg har aldri vært fan av klasseromsundervisning

Publisert på
2/1/2022
Livet er mer enn å sitte på en stol hele dagen og se på Powerpoint-presentasjoner.

SKOGN: Johan Nystuen Lauten (20) vokste opp på en gård i Borgen, Ullensaker, og tok jegerprøven så snart han var gammel nok.

– Faren og onkelen min jakter en del, og nå jeg: på rådyr og rev, først og fremst, forteller han om inspirasjonen til å søke seg til sin nåværende situasjon, som folkehøgskolestipendiat på det lille tettstedet Skogn, i Midt-Norge.

– Revejakt?

– Ja, skadefelling, for man må ha jakt på predatorer i et område, som rev. Ellers blir det problemer, som skabb, som igjen kan gå blant annet på katter og hunder. I tillegg til at de spiser småvilt og kan til og med spise rådyr kje, forklarer han.

FISKETUR TIL USA: Om korona-situasjonen tillater det, blir det en 3-ukers fisketur til Florida, med fiske- og friluftslivslinja, på Johan Nystuen Lauten (20).

Forskjellen er alt

Johan tok studiespesialiserende linje på videregående.

– Ingenting var interessant av fag, men jeg måtte jo fullføre – men jeg gadd ikke å gi meg når jeg først hadde begynt. Men jeg har egentlig aldri vært noen fan av klasseromsundervisning. Du sitter på en stol hele dagen, ser på Powerpoint-presentasjoner og leverer ørten sider i Word etterpå, sier han og rister smilende på hodet.

– Hva er forskjellen i forhold til din nåværende situasjon?

– Forskjellen er alt. På jaktlinjen på Skogn folkehøgskole går undervisningen for det meste i praksis. Man får lære selv hva som funker og ikke funker, og for meg er det en mye bedre måte å lære på.

Johan hadde lærere som brydde seg på videregående.

– Men på Skogn bryr de seg mye mer om hver enkelt. De bruker mer tid på elevene, og vi har samme lærer gjennom hele året. De er mye mer tilgjengelige og hjelper oss på fritiden, på kveldstid. Når de har tilsynsvakt, sover de over her. Da sitter de og prater med deg, og tar initiativ til felles kveldsaktiviteter for dem som har lyst til å være med, som filmvisning, volleyball, spill og quiz, nikker han.

Johan summerer opp følelsen av å være på folkehøgskolen med én fellesnevner: Inkluderende.

– Om jeg skulle gi noen råd til andre, ville jeg anbefalt å velge det som et avbrekk før studiene. Jeg var veldig lei den tunge teorien som ble pumpet inn, og gjennom folkehøgskolen kunne jeg dyrke hobbyen min. Så jeg ville sagt: Fokuser på dét og det sosiale. Bli kjent med helt forskjellige folk fra hele landet, før du begynner å studere.

– BUE- JAKT OG FISKE: Johan Nystuen Lauten (foran, med hund), klarte ikke helt å gi slipp på folkehøgskole etter et år på Bue- jakt og fiskelinja. I år er han stipendiat på skolen. Foto: Privat

Alt skjer i fellesskap

Johan beskriver hvordan man bor sammen og spiser alle måltider sammen.

– Jeg er en ganske sosial person. Men jeg må si at jeg har flere gode venner jeg fremdeles har kontakt med fra folkehøgskolen i fjor, enn jeg har fra videregående, forteller Johan.

På slutten av året får elevene mulighet til å søke om stipendiatstilling ved Skogn folkehøgskole. Tradisjonelt søker 40-50% av elevene om å fortsette som stipendiat, hvor de får gratis kost og losji, i tillegg til en månedlig lønn. Til gjengjeld fungerer de som lærerassistenter og sosiale knutepunkt for elevene.

– Jeg søkte på en stipendiatstilling og ble veldig overrasket over at jeg endte opp med å få den. Jo da, jeg er utadvendt og har gode sosiale kunnskaper, men likevel!

Elevene ble samlet i auditoriet, og ledelsen forklarte grunnlaget for utvelgelsen av neste års stipendiater. Søkerne ble ikke bare stemt på av linjelæreren, men av alle ansatte, fra vaskedame til kjøkken- og kontorpersonale, til rektor.

– Jeg ble sjokkert da jeg ble valgt. Jeg skjønte ingenting da bildet av meg kom opp på Powerpointen, spesielt siden tre av mine jakt-medelever allerede hadde blitt valgt, smiler Johan, som dette året for det meste assisterer på fiskelinjen.

Han har vært med på de fleste jaktformer som tilbys i Norge, fra gås, via hjortevilt til rype, rev, storfugl og sel. Men som stipendiat på fiskelinjen, har ferden gått fra ørretfiske i Lierne, til laksefiske i Verdals-elva.

– Snart blir det havfiske – kveite, blant annet, i Nordland. Og senere blir det, om Korona-situasjonen tillater det, tre uker i Florida. Alle linjene på Skogn har lengre turer til utlandet, tilføyer han.

– Hva skal dere fiske i USA?

Johans smil kryper oppover: – Vel. Det hadde vært artig å få en hai på kroken, da.

Etter et og et halvt år ved Skogn folkehøgskole trekker Johan fram det viktigste:

– Man møter folk fra veldig forskjellige landsdeler, med ulike synspunkter på ting og med andre personligheter enn din egen. Men sammen fungerer man som et sosialt nettverk.

ARTIKKEL AV SIV LYNGTAD, 2021

Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.